Oester gefineerd Sterkabinet of Oesterkabinet

Restauratie van een Oester gefineerd sterkabinet, Hollands ca. 1680. De kast is gemaakt van eikenhout dat deels is gefineerd met kops gezaagd olijfhout, dit worden de oesters genoemd.

De staat van de kast bij aanvang van de restauratie

De meeste schade aan de kast was ontstaan door krimp. Hierdoor zijn er scheuren ontstaan aan de binnen- en buitenzijde van de deuren. Ook waren de deuren kromgetrokken waardoor deze niet meer mooi dicht gingen. Het oog waar het slot in sluit was niet aanwezig en de sluitlijst van de deuren was te smal waardoor de deuren langs elkaar sloten i.p.v. tegen elkaar. De zijden van de kast hadden verticale scheuren. Ook door krimp zaten er kieren in de ladebodems, achterwand en bovenkant van de kap. De lijmverbindingen in de constructie waren plaatselijk uitgedroogd waardoor de kast onstabiel was. De ijzeren verbindingsbouten om de onderkant van de bovenkast te fixeren ontbraken. Hier en daar ontbraken er stukjes fineer en zat er fineer los. De afwerking van bijenwas was verschoten. Vorige restauraties: De scheuren in de deuren waren gevuld met hout en ingekleurd, dit was weer los gekrompen. Bij deze vulling met hout was waarschijnlijk ook geschuurd waardoor het fineer heel dun en soms weg is. De sluitlijst van de deuren was versmald en met notenhout gefineerd. De versmalling was waarschijnlijk uitgevoerd om de kromme deuren langs elkaar te laten sluiten. Over het hele meubel zijn oude restauraties uitgevoerd met notenfineer, behalve de kroonlijst deze was van eikenhout gemaakt. De legplanken en speunen zijn ooit vervangen.

Uitgevoerde werkzaamheden: – De scheuren in de deuren (18 stuks) zijn gerestaureerd. De deuren zijn “werkend” gemaakt. Dit houdt in dat de binnen- en buitendeur ruimte hebben gekregen om een paar mm te krimpen of uit te zetten. Hierdoor is de kans op nieuwe scheuren zeer klein. – De deuren zijn recht gemaakt. – De scheuren in de zijden zijn gelijmd. – De constructie van de kast is verstevigd door oude uitgedroogde lijmverbindingen opnieuw te lijmen. – De notenhouten sluitlijst van de deur is weer gefineerd met olijfoesters. – De kroonlijst is weer gemaakt uit kras olijfhout. (er waren nog oude sporen van de originele “krasse” lijst zichtbaar). – De kieren en scheuren in de ladebodems, achterwand, legplanken en de bovenkant van de kap zijn opgeschoven, gelijmd en verbreed. – De legplanken aan de voorkant zijn gefineerd met olijfhout. – Het slotoog is bijgemaakt. – De twee ijzeren verbindingsbouten zijn bijgemaakt. – Er zijn vier nieuwe eikenhouten borgpennen gemaakt. – Loszittend fineer is vastgelijmd en ontbrekend fineer aangevuld. – Oude restauraties zijn bijgekleurd – De oude wasafwerking is opgehaald en een hoogglanzende waslaag is aangebracht. Bij deze restauratie is zoals altijd niet geschuurd!

Scroll naar boven