Restauratie tafel van Carlo Bugatti
Restauratie gedenkbord politie Rotterdam met marqueterie 1941
Voor / tijdens / en na / Ontwerp en maken van ajourwerk voor het staande horloge in Paushuize
Restauratie sterkabinet met marqueterie
Restauratie en nieuw maken kerkdeuren Martinuskerk
Restauratie gehele interieur in de salon Villa Jongerius
Restauratie en gedeeltelijk nieuw gemaakte leestafel
Restauratie kabinet met bloemmahonie ca. 1770
Restauratie sterkabinet met marqueterie
Restauratie canapé
235
Restauratie Cassone 16e/17e eeuw, Italië
previous arrow
next arrow
 

Restauratievisie

Het uitgangspunt is dat de cultuur-historische waarde en daarmee de originaliteit van het meubel bewaard blijft. Een vereiste is dat de restauratie omkeerbaar is. Dit kan door traditionele materialen te gebruiken als (warme) beender- of huidenlijm.

Door gebruik van politoer of bijenwas krijgt het meubel weer een mooi en goed onderhouden uitstraling zonder het karakter van het antieke meubel te veranderen.

Daarnaast werk ik volgens de ethische restauratie-code opgesteld door de beroepsverenigingen A.R.A. Nederland (Art Restorers Association) en Restauratoren Nederland.

Meubelrestauratie

Restaureren met behoud van patina is een specialisatie. Helaas komt het te vaak voor dat meubels onnodig (te) schoon gemaakt worden, daarnaast wordt er ook nogal eens geschuurd, dit is meestal niet nodig. Gerestaureerde meubels met behouden patina zijn mooier doordat het in jaren soms eeuwen opgebouwde oude uiterlijk (patina) aanwezig is. Geschuurde of schoongemaakte meubels hebben nog wel de ornamentiek en stijlkenmerken van een oud meubel maar missen het oude uiterlijk waardoor ze er nieuw uitzien, dit is eeuwig zonde.

Antieke meubelen zijn in de meeste gevallen gebruiksvoorwerpen en zijn daardoor onderhevig aan slijtage en gebruiksschade. Hierbij moet u denken aan bijv. ingesleten ladelopers en scharnieren. Bij stoelen hebben de verbindingen veel te lijden waardoor deze los zitten of afbreken.

Veel antieke meubelen hebben krimpschade, ontstaan doordat de tegenwoordig geisoleerde en cv gestookte huizen droger zijn geworden. Deze schades zijn bijv. gescheurde kastzijden, deurpanelen en ladebodems. Ook de achterwand is vaak gekrompen waardoor een kast onstabiel is geworden. Door droogte kunnen onderdelen ook kromtrekken.

De afwerking heeft onder invloed van zonlicht te lijden. Dit uit zich in vergeelde of uitgedroogde afwerkingslagen. Ook vlekken door veelvuldig vastpakken of kringen ontstaan door vazen of glazen zijn veel voorkomend.

Bij schade ontstaan door houtworm moet eerst worden gekeken of deze nog actief is. Is dat het geval, dan kan deze houtworm bestreden worden doormiddel van een behandeling in een zuurstofarme omgeving. Deze non toxische bestrijding methode is zeer effectief.

Voor al deze en vele andere schades bestaan passende oplossingen. Wij zijn altijd bereid verdere toelichting te geven op het toe te passen restauratieplan.

Reconstructies

U kunt ons ook inzetten voor het naar “originele” staat terugbrengen van meubels en interieurs, waarbij ontbrekende onderdelen worden bijgemaakt. Dit kan variëren tussen het reconstrueren van bijv. een grotendeels verloren gegane lambrisering tot het bijmaken van (antieke) kastdeuren die zijn kwijt geraakt bij een verhuizing. Ook het bijmaken van die ene extra stoel behoort tot de mogelijkheden.

Scroll naar boven