Restoration of Carlo Bugatti furniture

In 2020 ben ik begonnen met de restauratie van een collectie meubels van Carlo Bugatti in opdracht van een verzamelaar. Hieronder een introductie.

Carlo Bugatti (1856/1940) was de vader van autobouwer/ontwerper Ettore Bugatti en beeldhouwer Rembrand Bugatti. Carlo Bugatti was een Italiaanse, ontwerper en maker van meubels, sieraden en muziekinstrumenten. Hoewel zijn stijl eigenzinnig is laten de ontwerpen zich het beste plaatsen binnen de Liberty style en de Art Nouveau. Zijn ontwerpen zijn soms organisch, biomorf en met Moorse en exotisch invloeden.  In 1880 begon hij meubels te produceren in Milaan en werd onmiddellijk bekend met zijn eclectische maar elegante meubelontwerpen. Tegen het einde van het decennium had hij al internationale faam verdiend. Op de expositie van de Industriële Kunst in Milaan in 1888 werden zijn werken zeer goed ontvangen en creëerde hij onmiddellijke vraag van rijke Europese klanten. Op de tentoonstelling voor moderne decoratieve kunst in Turijn in 1902 bevestigde hij zijn status als een van de meest invloedrijke ontwerpers van zijn generatie. Zijn zonen, Ettore (1881–1947) en Rembrandt (1884–1916), volgden beiden het pad van hun vader om prominente ontwerpers te worden. Zowel de meubels van Carlo als de auto`s van Ettore en de beelden van Rembrandt worden internationaal verzameld en worden voor hoge bedragen verkocht.

Bugatti boekenkast

Open boekenkast met verhoogd compartiment. Uitgevoerde werkzaamheden: – Houtworm bestreden – Schoongemaakt – Inlegwerk van…

Lees meer

Carlo Bugatti (2 februari 1856, Milaan, Italië – april 1940, Molsheim, Frankrijk) was een Italiaanse decorateur, ontwerper en fabrikant van Art Nouveau-meubels, sieraden en muziekinstrumenten. Zijn onderscheidende esthetiek combineerde het organische en het exotische op nieuwe manieren die resulteerden in een oeuvre dat uniek was onder de kunst van zijn tijdgenoten.
Carlo Bugatti was de zoon van beeldhouwer, interieurontwerper en architect Giovanni Luigi Bugatti en de vader van autobouwer/ontwerper Ettore Bugatti en beeldhouwer Rembrand Bugatti. Carlo had een vroege opleiding aan de prestigieuze Accademia di Belle Arti di Brera in Milaan voordat hij in 1875 naar Parijs verhuisde en vervolgde daarna zijn studie aan de internationaal gerenommeerde Academie des Beaux-Arts. In 1880 begon hij meubels te produceren in Milaan, en werd onmiddellijk bekend met zijn eclectische maar elegante meubelontwerpen. Tegen het einde van het decennium had hij al internationale faam verdiend.
Op de expositie van de Industriële Kunst in Milaan in 1888 werden zijn werken zeer goed ontvangen en creëerde hij onmiddellijke vraag van rijke Europese klanten. Op de tentoonstelling voor moderne decoratieve kunst in Turijn in 1902 bevestigde hij zijn status als een van de meest invloedrijke ontwerpers van zijn generatie. In de daaropvolgende decennia bleef Bugatti innoveren en een groot aantal motieven en stijlen in zijn werken opnemen. Van citaten uit de natuur tot echo’s in Oost-Moorse stijl, Bugatti verkende het potentieel van het Art Nouveau-tijdperk op het snijvlak van designdenken. Zijn zonen, Ettore (1881–1947) en Rembrandt (1884–1916), volgden beiden het pad van hun vader om prominente ontwerpers te worden. Na de zelfmoord van zijn zoon Rembrandt in 1916 bleef Carlo Bugatti, toen 60, invloedrijk maar produceerde minder stukken. In 1935 op 79-jarige leeftijd verhuisde hij samen met zijn vrouw Teresa naar de stad Molsheim in de Elzas Frankrijk, waar zijn zoon Ettore woonde en ging met pensioen. Hij stierf in 1940 in Molsheim.

Scroll naar boven